Fugare 2016 : Een duiven happening, in Kortrijk XPO gehouden, kende een ongezien succes. Bovendien werd het een Internationale gebeurtenis, beslist vatbaar voor een vervolg en herhaling. Zowel standhouders als bezoekers waren het roerend eens over de succesformule waarmee de inrichtende organisatoren voor de dag kwamen. Om nagenoeg tien duizend bezoekers te verwelkomen, mag er niets over het hoofd worden gezien. Alle lof dus voor de inrichters die beslist op hun elan mogen doorgaan. En wie weet, behoort het misschien tot de mogelijkheden om FUGARE 2017 samen te laten doorgaan met de Nationale Dagen van onze K.B.D.B ? Alle ingrediënten zijn immers aanwezig om er iets moois van te maken… Maar wait and see…
BLUE HEAVEN LOFT : 2d Generation
Wat gaat de tijd toch snel ? Alhoewel 2016 een schrikkeljaar is, hopen we toch dat de weergoden ons gunstig zullen stemmen voor de al maar steeds naderende aanvang van het vliegseizoen 2016.
Eer het zover is, hebben we intussen dus ook al de verduistering sedert 1 maart gaan inschakelen. Zowel bij de overjarige vliegers als bij de jonge duiven. Nu nog van 19:00 u. tot 08:00 AM. Doch eens dat er opnieuw overgeschakeld wordt van het winter- naar het zomeruur, passen we dit aan. Dan wordt er ’s avonds vanaf 18:00 PM tot 07:00 AM ’s morgens verduisterd. 13 uur verduistering volstaan om de rui van de grote slagpennen voldoende te vertragen, om met een aanvaardbare vleugelstand aan de laatste Nationale vluchten te kunnen deelnemen.
De jonge duiven zijn intussen een tweede keer geënt tegen Paramixo – en Herpes Virus.
Een entstof die beide aandoeningen aanpakt : COLUMBI 2 : dosis : 0,3 ml per duif.
Gewoonlijk laten we nog een herhaling doen met dezelfde entstof een paar weken voor dat we beginnen met het africhten van de duiven. En gisteren op 5 maart hebben we ook de oude en overjarige vliegduiven met dezelfde entstof laten behandelen. Dit, na een vijfdaagse kuur tegen Trichomoniase, via het drinkwater.
Voornoemde entingen missen hun doel niet op voorwaarde dat de duiven vrij zijn van Tricho, Coccidiose en wormen. Het is een aanbeveling om de Veearts van dienst deze entingen te laten uitvoeren als de temperatuur zich situeert tussen de 12 en 15 graden Celsius of hoger. Een beetje bij verwarmen maakt dat mogelijk wanneer de buiten temperatuur wat te laag ligt. Nu voor Tricho en Cocci ,hiervoor zijn voldoende goed werkende behandelingen voorhanden. Je Dierenarts kan je hierover de juiste informatie geven en de behandeling voorschrijven. Een worm infectie echter is verraderlijk. De meeste melkers denken dat hun duiven geen wormen hebben zolang ze er geen vinden en zien bij de uitwerpselen. Niets is minder waar. Duiven kunnen met wormen besmet zijn zonder dat we dit echt merken. Haarwormen bijvoorbeeld, dat zijn echte boosdoeners. Wie zeker wil zijn, moet zijn Dierenarts inschakelen en hem een meststaal(verzameling van 5 dagen ) bezorgen ter ontleding, wat de kans vergroot om met zekerheid de juiste diagnose te kunnen stellen. Maar natuurlijk blijft de kans bestaan dat er toch een paar duiven ontsnappen aan dit onderzoek. Daarom twijfelen we nooit aan een blinde kuur tegen wormen.
Raadpleeg hiervoor steeds de man van de Wetenschap. Hij zal je exact zeggen en voorschrijven met welke behandeling je volledig safe zit….
Tot op heden hebben we altijd LEVAMISOLE hiervoor gebruikt (Rippercol), voorheen door Janssen Pharmaceutica op de markt gebracht, maar nu ook sinds een tijdje door andere bedrijven aangeboden. Dosis : 5 ml per liter water één tot twee dagen. Ge doet er goed aan om de duiven een drietal keren te voederen zodat ze ook minstens driemaal zullen gaan drinken en dus voldoende vloeistof en medicijn naar binnen krijgen. Wie desniettegenstaande toch nog spoelwormen vindt, doet er goed aan om de behandeling nog eens over te doen een paar weken nadien. En wie last krijgt van wormen tijdens het vliegseizoen kan gerust nogmaals kuren, maar dan is het wel aangewezen om wat conditie poeder aan het water toe te voegen om te voorkomen dat de duiven een terugval (vormdip) zouden krijgen.
Vaststelling : het koude, gure en wisselvallige weer van de laatste dagen werkt nefast op de gezondheid van de jonge duiven 2016. Houd ze dus goed in de gaten en laat ze vooral niet rondslenteren of buiten vrij in en uitlopen. Ik weet het : “Je kan niet de richting van de wind bepalen, maar wel de stand van de zeilen.”
Nieuwigheden op de markt
De firma PRO BEL BV is er in geslaagd, blijkbaar met groot succes, om een nieuwe gamma verzorgingsproducten(Voedingssupplementen voor duiven : PROBELFLY) op de markt te brengen. In 2015 reeds met succes uitgeprobeerd op verschillende zeer bekende hokken.
Wat ze aanbieden zijn Wetenschappelijk ondersteunende voeding supplementen die het mogelijk maken om onze duiven gemakkelijker gezond te houden, hun uithoudingsvermogen te bevorderen en een vlotte recuperatie na de vluchten te bewerkstelligen.
Voor geïnteresseerden : kijk naar de brochure hierbij gevoegd.
Voor u onlangs gelezen
Wij mannen die dachten alles te weten over duiven en vrouwen moeten ons standpunt toch gaan wijzigen bij het lezen van dit artikel in het Nieuwsblad.
Klik om het artikel te openen (PDF)
Nog even terug naar de duiven
Jonge duiven zijn onze toekomst. Daarom vragen en verdienen ze ook al onze aandacht. Donker grijze neuzen en hier en daar eentje met een nat ontstoken oog… Houd het in de gaten want anders loopt dit euvel door gans je hok en dat mag en kan toch niet de bedoeling zijn. Wacht dus niet om je duiven met Columbi 1 te laten behandelen en zorg ervoor dat je zowel “ZOVIRAX” oogzalf als”VIRGAN” ooggel in huis hebt., beide producten verzachten en versnellen het genezingsproces. Zie mijn BLOG van 27 juni 2013.
Hierbij gaan we het nu laten. Rust niet maar speel zeker en zorg er voor dat je bij de winnaars hoort einde van het seizoen 2016. We wensen het alvast aan al diegenen die mij
lezen. Blijf intussen gezond en geniet van het leven…het is kort maar waardevol…
Bij leven en welzijn tot de volgende keer.
Uw dienaar
The Lost Son
Zoutleeuw
6 maart 2016