Met wat vertraging terug op antenne

Maar eerst toch even luisteren, mijmeren en bezinnen…

 

We koppelden onze duiven, zowel de kwekers als de vliegduiven, op Zaterdagavond de 26 november 2016, een paar dagen dus maar na onze terugkeer uit het Verre Oosten. Op 18 december hadden onze kweekduiven voor de tweede keer gelegd en waren reeds stevig terug aan het broeden. Deze werkwijze geeft dus de mogelijkheid om 4 jonge duiven te bekomen van eenzelfde koppel, die 10-12 dagen in ouderdom gaan verschillen.

Daarvoor moet je natuurlijk er voor zorgen dat je de eerste eieren van de kwekers kan verleggen onder voedsterduiven die gelijktijdig op nest werden gebracht.
Dat verleggen van de eieren moet snel gebeuren en het best nadat het tweede ei is gelegd. Hiermee voorkom je dat de duivin zich opnieuw sluit met het gevolg dat het rijzen van de tweede leg eieren met enkele dagen wordt vertraagd.
We zijn intussen 16 januari 2017 en 90% van de jonge duiven zijn klaar om gespeend te worden. Dat gaan we straks of morgen dan ook doen. Het gaat allemaal snel, veel te snel in feite, want de winter doet opnieuw zijn intrede…

img_2862Kort na de jaarwisseling ben ik opnieuw naar Beijing (China) gevlogen, op uitnodiging. Dinsdag 3 januari het vliegtuig op en Dinsdag morgen 10 januari weer terug. Een bevriend duivenmelker aldaar had onlangs een enorme buit binnen gehaald met twee kinderen uit een door ons samengesteld koppel. De vader van deze duiven is de (Majic 100) van Leo Heremans en de moeder is een duivin uit de “Blue Heaven” stal. Deze toch wel sympathieke man wou precies opnieuw gebruik maken van onze dienst om zijn duur aangekochte duiven te selecteren en ze nadien te koppelen. Eind 2015 hadden we bij hem reeds zo’n 200 tal duiven door onze handen laten glijden, om uiteindelijk een  zevental kweekkoppels te kunnen samenstellen. En dat dus wel met een succesvol vervolg. Ook nu was de opdracht dezelfde, binnen de twee dagen zo’ 400 duiven de revue laten passeren, moet je niet onderschatten. Het was geen gemakkelijke opdracht… Want de duivers waren in prachtige conditie, maar veel, veel te vet. De duivinnen daarentegen waren in slechte staat, zaten met te veel duiven in een te kleine ruimte. Ze hadden pakken dons langsheen het borstbeen nog steeds niet kunnen wisselen. Na veel gesleur en inspanning konden we toch een 20 tal kweekkoppels opnieuw samenstellen. En al bij al hebben we onze opdracht tot een goed einde kunnen brengen, tot grote tevredenheid en vreugde van de eigenaar. De drie hierop volgende dagen hebben we zorgeloos en onbezonnen kunnen uitblazen, rusten maar vooral heerlijk genieten van al wat het leven zo al biedt in het Verre Oosten. Fijn toch om dat op 82 jarige leeftijd nog te kunnen en te mogen beleven. Maar je kent mijn spreuk nu toch allang ? “Een man is zo oud als hij zich voelt, een vrouw daarentegen is zo oud als ze er uit ziet.”  Sorry, maar ik wou dit kwijt… Zo weet ik dat de ideale echtgenote alle lievelingsgerechten van haar man kent—en alle restaurants waar je die krijgen kunt.

img_2861En de ervaring over de jaren heen heeft me ook geleerd dat de mooiste vrouwen ook de deugdzaamste zijn, want als je ze vraagt om met u naar bed te gaan, zeggen ze altijd neen. En wie weet dat beter dan mijn eigen vrouw?  Zo zei ze onlangs nog tegen mij dat vrouwen niet zozeer van ons verlangen dat we ze liefhebben, maar wel dat we geen andere vrouwen liefhebben. Een niet zo’n gemakkelijke opdracht als dit wel lijkt…Ten minste niet als je het aan mij vraagt…

We zijn momenteel een tamelijk lijvig boek, stukje bij stukje aan het lezen :”Het GEHEIM van de VROUW” geschreven door Elisa Brune en Yves Ferroul. Hierin worden ontelbare onthullingen gedaan, voorgesteld en gebaseerd op vaststellingen en ervaring. Meer hierover in een volgende bijdrage…die zal verschijnen rond 15 februari 2017.

En dan de Doping ? Een moeilijk te omschrijven gegeven. Zo las ik ergens het volgende… “ Dankzij medische attesten zijn er vandaag twee soorten dopinggebruikers : zij die gebruiken om te bedriegen, en zij die bedriegen om te gebruiken.(R.M.)

Tijd vliegt, en dus dringend werk moeten maken om een nieuwe tekst klaar te krijgen voor verzending. Dus gepast of ongepast toch weeral contact gezocht met onze Wetenschapper J.L. Jorissen.

img_2863En dan nu tot de kern van de zaak…iets waar menig melker mee geconfronteerd wordt : wij die al die tijd een eigen visie hebben gehad over het verschijnsel “scheefvliegen” bij duiven, bij het begin van de lente, krijgen nu een deskundige en wetenschappelijke verklaring  hierover te horen. Wij hebben steeds gedacht dat scheefvliegers een gevolg zijn van te lang vastzittende , opgesloten duiven die zich te veel verzadigden met koolhydraten(vooral  uit maïs) opgeslagen als glucose in de spieren. Duiven dus die door hun geringe beweging niet in de gelegenheid werden gesteld om deze toevoer te verwerken. Maar voor een meer wetenschappelijke en uitgebreidere informatie geven we nu graag het woord aan J.M.Jorissen …

SCHEEFVLIEGERS – RECUPERATIE – EIWIT

img_2729Stilaan mogen de vliegduiven die momenteel dag en nacht in volières vertoeven en niet buiten vliegen, zich langzaam klaarmaken voor het vrije luchtruim en de  eerste trainingen.
De ervaring leert ons dat er elk jaar wel enkele duiven spierletsels hier aan overhouden.
Het zijn de zogenoemde scheefvliegers.
Hoe dit kan voorkomen worden?

Duiven vliegen in zwermen en doen er alles aan om hierin te blijven.
Het is onder meer een beschermingsmiddel tegen aanvallen van roofvogels.
Het is bijna of ze met één en hetzelfde collectieve bewustzijn hun vliegkunsten op elkaar afstellen om te allen prijzen op slechts enkele centimeters van elkaar in formatie te blijven.
Het is een magisch beeld en het is de prikkel van het voorjaar die menig liefhebber motiveert om zijn ploeg tijdig in topconditie te krijgen.
Zulke acrobatische vlucht vergt een perfecte conditie van het spierstelsel van alle duiven.
Onze duiven beschikken na de winter evenwel niet allen op hetzelfde moment over de nodige conditie en spiersterkte.
Er zijn er dus steeds enkele voor dewelke deze overgang te bruusk is (ineens van 0% naar 100%).
De spieren van deze ongetrainde duiven zijn nog niet opgebouwd en soepel en hun systeem om energie vrij te maken moet nog tot ontplooiing komen.
Zij hebben -door hun oerdrang om in de zwerm te blijven- zich geforceerd.

Bij deze scheefvliegers zijn extra eiwitten aangewezen, om de spieren te beschermen tegen te bruuske en enthousiaste eerste trainingen vaak in de kou.
Zorg daarom voor een geleidelijke opbouw met vooreerst enkele korte trainingen.
Wij vergeten vaak dat onze duiven meer dan de helft van de energie uit de voeding gebruiken om de lichaamstemperatuur op peil te houden!

Ook na zeer zware vluchten (10-12 uur) -als onze duiven bij aankomst niet meer op hun poten kunnen staan- zijn naast elektrolyten extra eiwitten aangewezen.
Als ze na een zware vlucht hun olie en suikers verbruikt hebben, beginnen ze de eiwitten van de eigen spieren aan te spreken als noodbrandstof.
Ze komen thuis met een “platgevlogen” borstspier.
Ook ander spierweefsel zoals dat van de poten raakt eerst verzuurd, stram en wordt finaal als energiebron aangesproken.
Van deze extreme uitputting is snel herstel (binnen enkele dagen)  gelukkig mogelijk d.m.v. extra eiwit, zodat onze  duiven weer mooi rond aanvoelen voor de volgende vlucht.

Eiwitten zijn van groot belang: Niet alleen de spieren, maar ook het afweersysteem zijn gemaakt van eiwitten,  maar let op “te veel is te veel”.
Ik heb vaak aangehaald dat we voorzichtig moeten zijn om aan onze duiven niet te veel van de op zich levensnoodzakelijke eiwitten te verstrekken.
Duivenvoeder bevat het beste 16% aan eiwitten (18% tijdens de kweek).
Dat zou moeten volstaan.
Maar geef toe,wij vragen vaak uitzonderlijk zware prestaties van onze duiven en dit gedurende een maandenlang kampioenschap.
In dit geval is extra eiwit (boven op dat uit het voer) aangewezen als uitstekend herstelmiddel.
Maar zoals Johan Cruijff zei: elk voordeel heeft een nadeel.
Inderdaad eiwit bevat stikstof en het te veel er van  wordt omgezet tot ammoniak, dat het gezond houdende zuur in de darm neutraliseert,met darminfecties als gevolg.

Daarom is RONI een belangrijk product in de verzorging.
Het zorgt voor extra productie van melkzuur in de dikke darm, dat de ongewenste ammoniak bindt tot het onschadelijke ammonium lactaat, dat darmontsmettend is.

 

Om scheefvliegers, als ook verkreupelde duiven na lange vluchten te voorkomen, raadt Comed aan om het nieuwe Hydracom Recup (Amino en Gluco) gedurende enkele dagen te verstrekken tot de spieren terug op volume,alsook los en soepel zijn.

Zie schema link site Comed. www.comed.be/schemas

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren.
Recup bevat die specifieke aminozuren in hoge concentratie, die nodig zijn voor recuperatie van de vliegspieren na de vlucht.
Het bevat bijkomend de koolhydraten en de elektrolyten voor het herstellen van de waterhuishouding :
het noodzakelijk evenwicht van de verdeling van het water tussen darm, nieren en bloed, vooral om uitdrogingsgevaar na zware vluchten bij warm weer.

Het reeds gekende Enercom is een algemeen eiwitpreparaat geschikt om het gehele spierstelsel voor te bereiden op de wedstrijd.

Beiden eiwitbronnen mogen evenwel voor én na de vlucht gegeven worden, ook gerust verschillende dagen, vooral tijdens zeer zware inspanningen bij warm weer.

Zoals aangegeven is het de kunst om de behoefte aan eiwitten te dekken, zonder te overdrijven en dus met de voorzienigheid dat tijdens de eiwitbehandeling met Enercom en Hydracom Recup (Amino& Gluco) er voldoende RONI gegeven wordt.

Volg daarom met aandacht de nieuwe schema’s.

engels-duivenZie ook de recente brochure in bijlage (PDF) …voorlopig alleen nog in het Engels, maar kortelings dus ook in het Nederlands en het Frans.

Met man en macht wordt hieraan gewerkt…
De Olympiade staat voor de deur… Even geduld nog hiervoor…

 

Te onthouden actualiteiten :


Internationale Duiven Olympiade in Brussel op  27-28-29 januari 2017
Je vindt er alle gegevens over in bijgaande linken… Lees ze aandachtig

info hierbij gevoegd (PDF)

 colombe_2017 kbdb-logoOlympiade 2017 – Brussel (Belgium)


lcb-logoZaterdag 4 Februari 2017

Het feest van La Colombophilie Belge

“De dag van het jaar” de meest gezellige viering van het jaar, waar vrienden en kampioenen elkaar ontmoeten !!!

ZATERDAG 04 februari’17
vanaf 11u30 – Motel Nivelles Zuid
Kampioenendag LCB
Info : Lcb@surinx.be – 0496-780034

Zie gegevens hierbij (PDF)


Hopelijk stelt iedereen die mij leest het intussen goed… En als mijn volgende bijdrage dan verschijnt half Februari, dan zijn de dagen reeds gevoelig verlengd, gaat de natuur ook langzaam ontwaken uit zijn winterslaap. En dan nog een dikke maand en de eerste trainingen kunnen al een aanvang nemen. Bij de een zal dat al wat vroeger dan bij de andere gebeuren… Maar we leven weer met hoop naar de toekomst toe… en die brengt altijd raad…

img_2864Nog het allerbeste intussen.

Van uit Zoutleeuw groet u

Je dienaar

THE LOST SON

Januari 16 2017

logo-comed logo-versele-laga

 

Total Page Visits: 935 - Today Page Visits: 1