Even luisteren, mijmeren en genieten van wat Chris LeDoux ons vertelt.
Het vliegseizoen 2018 loopt naar zijn eind, met alleen nog de met een week verschoven Nationale vlucht uit Chateauroux in het vooruitzicht.
Het seizoen is zwaar geweest en heeft op veel plaatsen niet gebracht wat er van verwacht werd. Hitte en flink blazende Oostnoordoosten wind hebben er telkens voor gezorgd dat onze duiven op de zware Nationale Halve Fondvluchten telkens acht uur en meer tijd nodig hadden om de thuishaven te bereiken. Dat vraagt natuurlijk serieuze inspanningen die, hoe langer hoe meer, in de veren kruipen. Met alle gevolgen van dien : verliezen op grote schaal en thuis sukkelende duiven, die misschien wel voor hun verdere leeftijd hiervan de gevolgen zullen moeten blijven dragen. Scheefvliegers en duiven met opgezwollen krop en spieren zijn een voorbeeld hiervan. Ook Blue Heaven Loft : 2d Generation ontsnapte hieraan niet.
Het is daarom dat we nog steeds blijven bij de vroeger naar voor geschoven mening : wie met zijn jonge duiven de 4 Nationale vluchten voor jonge duiven wil afwerken zal uiteindelijk moeten vaststellen en toegeven dat hij geen selectie gaat moeten doorvoeren. Maar, gezien het gering aantal duiven,verplicht zal zijn om voor 2019 al wat naar huis komt van de laatste Nationale vlucht, door te houden.
We hebben hierover een gesprek gehad met onze Wetenschapper Jean Louis Jorissen die andermaal bereid was om een antwoord te geven op de door ons voorgelegde vragen. Kijk maar…
VRAAG 1. Misschien even praten en verduidelijken over: ” Opgeblazen luchtzakken” (Volumineuze krop) samen met felle, lucht opgezwollen spieren langsheen het borstbeen. Wij hebben er dit jaar een paar gehad, een oude duif en nu een jonge. Het doorprikken van de krop vermindert natuurlijk de aanwezig zijnde lucht in de krop. Maar wat is de aanleiding hiertoe en is zoiets te voorkomen? Welke is de GEPASTE behandeling hiervoor?
ANTWOORD :
Dit is gewoon een kwetsuur zoals sportlui die ook krijgen. Dat hangt een beetje van het gestel af.
Dat hier en daar eentje zich even forceert is begrijpelijk.
Uiteraard kunnen botsingen ook aan de basis liggen.
Sommige duiven zijn erg gevoelig (cfr. Vincent Company) anderen in dezelfde situatie minder (Cfr. Eden Hazard)
Duiven zijn ook topatleten en het vliegen in zwerm is erg acrobatisch en het kan belastend zijn voor de luchtzakken en het omliggende spierweefsel.
Bij luchtzakscheur waarbij de lucht ontsnapt naar de omliggende organen (vb krop) heb je ook spierzwellingen die onrechtstreeks de verdere inspanning afremmen om de spontane genezing te bekomen.
De genezing versnelt als men de lucht laat ontsnappen en de duif enkele dagen weinig laat bewegen zodat de scheur spontaan en meestal ook volledig geneest.
Men kan hier ACIBLOC over de voeding geven, vooral tijdens de opbouw van de conditie en bij zware vluchten.
Het beschermt tegen verzuring en forceren van de spieren en steunweefsels van de luchtzakken.
VRAAG 2. Even uitleggen, verduidelijken, en wetenschappelijke oplossing aanhalen (voorstellen)voor “ONE EYE COLD” oogziekte en de gevreesde HERPES aandoening in bek en ogen. Wat is de aanleiding hiertoe? Hoe deze twee plagen voorkomen? En hoe ze behandelen en genezen? Oogzalven(gel) : “ZOVIRAX” en “VIRGAN” helpen wel en verzachten zeker het onaangename gevoel. Maar zijn pas heel nuttig als men de jonge duiven tot driemaal toe ent met : “COLUMBI 2” van Pharmavac uit het Oostblok, een entstof die gelijktijdig tegen Paramixo en Herpes een wel degelijke bescherming biedt.
ANTWOORD:
Deze preventieve combinatie entingen zijn nuttig en hebben hun intrede gevonden in menig hok, tot tevredenheid van de liefhebbers, waarvan de meesten het naar waarde weten te schatten.
Deze vaccins zijn alleszins veilig en het kan in geen geval kwaad.
De curatieve lokaal te gebruiken anti-herpes geneesmiddelen Zovirax en Virgan op basis van aciclovir, helpen vooral als je er snel bij bent.
Eens de ziekte geïnstalleerd is het minder efficiënt.
Zoals reeds gemeld werd gaat het om het herpesvirus dat in alle duiven slapend aanwezig is, daar moeten we nu eenmaal mee leven.
Gebrek aan conditie met verlies van weerstand werken een opflakkering van het virus in de hand, waardoor de slijmvliezen beschadigd raken en bacteriële infecties in de luchtwegen de situatie kunnen compliceren.
Dikwijls worden daarom preventieve antibiotica toegediend.
Dit is niet ideaal voor de conditie en we kunnen in een vicieuze cirkel terecht komen.
Het is juist van het grootste belang de conditie altijd hoog te houden, zeker bij de jonge duiven.
Naast de belasting door de onvermijdelijke stress en vermoeidheid van het spel goed in te schatten, kunnen we er niet genoeg de nadruk op leggen hoe belangrijk de bestrijding van de parasieten is.
Het zijn de grootste conditievreters.
Deze kwelduivels kunnen de nachtrust permanent verstoren waardoor de weerstand sterk en vaak ongemerkt achteruitloopt.
We zetten hiermee de deur open voor een opflakkering van het virus en de bijkomende bacteriële infecties.
Hiervoor bracht Comed het gemakkelijk via de voeding toe te dienen STOPMITE op de markt.
Het houdt de parsieten uit de hokken. Het is aan te raden het product ook wat over de vloer en onder de nestmatjes aan te brengen.
Dit doet wonderen.
Dit product bevat ook bestanddelen om de slijmvliezen van de luchtwegen te ondersteunen.
LYSOCUR oogdruppels en Lysocur Forte drinkbare oplossing zijn specifieke middelen om de luchtwegen te ondersteunen.
Gezien deze virus in essentie aan de basis van al de luchtwegenproblemen ligt hebben we in de Comed methode hier steeds mee rekening gehouden.
Een evenwichtige werking van deze belangrijkeademhalingsfunctie is primordiaal.
VRAAG 3. Nogmaals over “SCHEEFVLIEGERS” . Ook dit jaar weer 3-4 duiven gehad, duivinnen zowel als duivers, die deze aandoening opliepen. Niet te wijden aan het opsluiten van de duiven in de winter, Onze duiven vliegen haast dagelijks in deze periode. Hoe voorkomen? Hoe genezen? Voor mij blijven het probleem duiven.
Lang geleden vonden we een beetje baat met “DUPHAMOX” pilletjes. (Amoxicilline). Ook hierover mag je uw zeg doen.
ANTWOORD :
Het scheefvliegen kent min of meer dezelfde oorzaak als de gescheurde luchtzakken.(zie hierboven VRAAG 1)
Door een te zwak spierstelsel kan bij sportprestaties een kramp of spierscheurtje optreden.
Vergelijk het met een kwetsuurgevoelige atleet die regelmatig mank loopt bij een spierletsel.
In zo een geval moet men deze duiven hiervan even laten herstellen en niet nutteloos overbelasten.
Enkele dagen minder trainen doet wonderen. Antibiotica helpen er begrijpelijkerwijze niet veel aan.
Vooral ACIBLOC en HYDRACOM RECUP AMINO zijn ook hier de aangewezen hulpmiddelen.
Vooral te geven als we de prestaties opdrijven.
Ze houden de spierstofwisseling in evenwicht.
Ze helpen hiermee de spieren te beschermen tegen letsels na zware prestaties.
Tot zover onze Wetenschapper. Zijn visie en raad zullen u toelaten om het in 2019 beter aan te pakken. Zijn leidraad kan ook een aanrader zijn voor allen die de hoop koesteren om verder op te geraken en succesvol met duiven te spelen. Wij danken Jean Louis Jorissen voor zijn bereidwilligheid en spontaniteit bij het beantwoorden van de door ons aan hem gestelde vragen.
Intussen aan iedereen nog mijn beste wensen, een succesvol einde seizoen en een zorgeloze herfst en rui-periode…
Tot een volgende keer
THE LOST SON
Zoutleeuw (Belgium)
4 september 2018
NIET TE VERGETEN :
De Nationale Dagen van de K.B.D.B. op 9-10 november 2018 gaan door in het prachtige voetbal complex : “STAYEN” met HOTEL ACCOMMODATIE en WINKELCENTRUM te SINT-TRUIDEN. Noteer alvast deze data in je Agenda…
RUI
Promotie 10 % (gratis port) + geschenk*:
1 Murium + 1 Murol + 1 Comin-Cholin B-complex
Bestel nu: info@comed.be
* promotie geldig van 01/09/2018 tot 30/09/2018