Standpunt

Het is warm en extreem heet ook in BLUE HEAVEN LOFT.
Eerst dus en gelijktijdig luisteren, mijmeren en genieten van wat muziek.

 

Het vliegseizoen 2018 loopt langzaam naar zijn eindfase … De voorbije weken waren zwaar, drukkend en moeilijk, met als gevolg veel verliezen, minder bij de oude duiven, maar aanzienlijk toch bij de jaarlingen, desastreus daarentegen bij de piepers.

Nu moeten we wel eerlijk zijn en onszelf geen zand in de ogen strooien. De laatste drie Nationale vluchten, Zware Halve Fond, waar de duiven telkens 8 uur en meer nodig hadden om de thuishaven te bereiken, hebben een aanzienlijke tol opgeëist.

Dit kan je ook opmerken aan het aantal duiven die aan de laatste Nationale vluchten hebben deelgenomen. Dit aantal is zeker geen aanleiding om hoog van de toren te gaan blazen. Ook al zijn er blijkbaar verzachtende omstandigheden die in acht moeten worden genomen. De uitbraken (op 14 verschillende plaatsen) van een besmetting met de ziekte van Newcastle heeft heel wat hokken aan banden gelegd. Voedselagentschap (FAVV) is streng en onvermurwbaar bij het voeren van gesprekken en het verplicht doen naleven van de voorzorgsmaatregelen Uitkijken dus maar naar wat er verder gaat gebeuren… Hopelijk valt alles nog wel in zijn plooien voor de aanvang van de 4 Nationale vluchten voor jongen duiven met Bourges als eerste in de rij op 11 Augustus 2018.

Het uitstellen en het met een week verschuiven  van de laatste Nationale vluchten, zware Halve Fond, is bij veel melkers in goede aarde gevallen. Maar des ondanks blijft de droogte en de hitte natuurlijk wel voor problemen zorgen.

Blue Heaven Loft 2nd Generation

Blue Heaven Loft 2nd Generation

De laatste weken en dagen hebben we wel opvallend veel mails gekregen, vooral dan van melkers uit Oost- en West Vlaanderen, die geplaagd zitten met gezwollen, ontstoken ogen bij hun jonge duiven. Eentje schrijft zelfs dat een behandeling met Doxycycline weinig verbetering brengt. Het contact met de Veearts verloopt stroef. En al wat wordt aangereikt, brengt niet echt de gewenste genezing.

Toch mag men niet te voorbarig gaan oordelen. Er is namelijk een onderscheid waar te nemen tussen de verschillende oogproblemen bij jonge duiven. Het zo gekend vliesje, de ontstoken ,gezwollen oogranden waarbij de ogen zelf droog blijven en dezelfde goed waarneembare optische ontstekingen waar de ogen er nat en wazig bij liggen, vragen een verschillende behandeling.  Wie er mee geplaagd zit, moet zijn Dierenarts inschakelen, hij is de man van de Wetenschap en dus bevoegd om uit te maken of het hier gaat over een virale infectie ofwel over een bacteriële aandoening.

Maar de oplossing (verhoging van de Immuniteit) ligt ,volgens ons, bij het anticiperen en voorkomen van deze toch wel vervelende plagen.

The Lost Son

The Lost Son

 

Wat anders nu

Waar de meeste melkers zich minder zorgen over maken is de cyclus van onze kweekduiven.

De hitte en vooral de opeenvolging van het leggen, uitbroeden en grootbrengen van de nestjongen, ronde na ronde, vraagt toch wel een enorme inspanning van het ouderpaar.

Relatie & Communicatie moet een streefdoel zijn

Relatie & Communicatie moet een streefdoel zijn

Vraag is en blijft natuurlijk in hoeverre onze kweekduiven voldoende Energy overhouden om telkens weer kloeke maar vooral gezonde piepers te laten opgroeien? Deze situatie doet zich vooral voor bij melkers die traditie getrouw veel jongen gaan kweken. Bij hen loert het gevaar en is de mogelijkheid reëel dat hun kweekduiven een te kort aan Vitaliteit en weerbaarheid hebben. Hetgeen door tekorten allerlei, op termijn  en in de toekomst nefaste gevolgen gaat hebben bij hun opgroeiende piepers. Vooral de duivinnen gaan heel diep in hun reserves moeten putten en dan nog…

Wat kunnen we dus beter doen dan dit probleem even voor te leggen aan onze eminente Wetenschapper Jean Louis Jorissen, Industrieel Apotheker  met steeds een nuchtere kijk op dergelijke situaties.

Graag laten we hem hierover nu aan het woord…

 

The Lost Son in gesprek met Wetenschapper Jean-Louis JORISSEN

The Lost Son in gesprek met Wetenschapper Jean-Louis JORISSEN

 


about-creating-winners

Over de kweek van een 4de en een 5de ronde…

jljorissenMeer dan 60 jaar geleden trof men in de lagere school regelmatig kinderen aan, meestal uit grote gezinnen, die te mager, te klein of misvormd waren, kortom waar van alles aan scheelde door ont- bering. Vaak hadden ze in stilte en -schaamte, de tering opgelopen (Tuberculose, een slepende ziekte)  want de voeding was pover en er waren buiten levertraan -dat naar bedorven vis smaakte- nauwelijks vitamines.  Als de moeder een slechte borst had en men verdroeg geen koeienmelk, dan had men pech want er was geen speciale eiwitrijke kindervoeding.

Dergelijke kinderen konden later moeilijk uitgroeien tot topsporters, vaak droegen ze hun hele leven de sporen mee, van wat ze in hun jeugd misgelopen waren. Om niet te spreken van de te vroeg ver- sleten ouders, die zichzelf opofferden, door het zware gezin bij wijze van spreken onder geakkerd werden, en ze hun kroost -om ondanks de schaarste- alles wat ze hadden trachtten mee te geven.

Er waren toen geen doeltreffende voorbehoedsmiddelen en met veel kinderen had men later uitzicht op ouderzorg, de enige waarborg voor de oude dag.
Mijnheer Pastoor noemde het de “kinderzegen”…

We willen dit een beetje vergelijken met opgedreven kweekprogramma’s in de duivensport, met dit verschil dat we nu wél beschikken over middelen voor een speciale aanpak.

Ik adviseer veel befaamde liefhebbers, die grote vraag hebben naar jonge duiven van ouders die goed presteren, om hier slim mee om te gaan. Die ouders raken afgepeigerd door de spelomstandigheden en zijn soms niet meer om aan te zien. De jongen ondergaan eveneens deze netelige toestand en zien er vaak navenant uit. Een aangepaste ondersteuning is absoluut noodzakelijk.

Inderdaad een  4de en 5de ronde zou in theorie geen probleem mogen zijn. Specifieke kweekduiven kunnen het zelfs 7 a 8 keer, zonder noemenswaardige problemen. De eieren verplaatsen is ook een uitweg, waarbij we evenwel de duivinnen zwaar-, zo niet overbelasten. Psychisch kunnen deze duiven zulke uitdaging zeker aan. Wij zetten de oerinstincten van de voortplanting in gang, waarbij de ouders hun plicht eervol zullen vervullen door zichzelf volledig weg te cijferen. De duivinnen nemen het leeuwenaandeel van het werk op zich en raken het meest afgetakeld.

En precies daar zit ons probleem

De jongen van de 4de en de 5de ronde dragen in zich wel de gewenste genen waarvoor ze werden aangekocht, maar zijn vaak fysisch maar een schaduw van ze zouden kunnen zijn. Wanneer de gereserveerde duifjes worden afgehaald krijgen we vaak een triestig beeld … Ze missen de weelde van een vroege kweek omdat ze uit een intens productieprogramma rollen. Vaak voel je nog enkel vel, pluimen en knook. Let op, ziek zijn ze (nog) niet, maar het is geen ideale toestand. We horen op zijn minst ook te zorgen dat ze de ondersteuning krijgen waar ze recht op hebben. Ooit zei de wijze Jan Grondelaars dat je de koppels voor de kweek in dezelfde conditie moet brengen dan die voor de wedstrijden. En de jongen die opgroeien mogen op geen enkel ogenblik met tekorten zitten, want we ontnemen ze kansen op succes als volwassen duif.

Zijn dan de huidige voedermengelingen en kweekschema’s onvoldoende?

Uiteraard houden de voederfabrikanten zo veel mogelijk rekening met de bijzondere behoefte tijdens de kweek. Deze mengelingen hebben voornamelijk een hoger gehalte aan eiwit. Naast de gekende aanvullingen van vitamines, mineralen etc, hebben we voor een

4de en een 5de ronden noodzaak aan extra VETSTOF en EIWIT. We vermelden hierbij dat er voor de koolhydraten (suikers) geen pro- bleem is, die hebben ze meestal meer dan voldoende uit het zetmeel in de granen.

Het Comed kweekprogramma voorziet oliën (Curol, Fertol) waarbij de extra vet behoefte grotendeels is gedekt, betreffende de ei- witten is de natuurlijke bron Levicom zeker aan te raden. Deze verrijkte biergist bevat 40% eiwit en is interessant om reeds tijdens de kweek toe te voegen.

Niet vergeten: als we extra eiwit geven zal de zuurtegraad in de darm verlagen en wordt Roni noodzakelijk. Hij houdt het zuur op peil zodat de afweer van darm in evenwicht blijft. Al deze tussenkomsten zorgen dat de kropmelk van de ouders -die de jongen de eerste 4 dagen krijgen- rijk is aan vet en eiwit. Zo krijgen ze een vlotte start en kunnen ze in theorie tot het spenen, de voeding optimaal op- nemen en niets te kort hebben.

De algemene aanvullingen Winmix , Tempo 60 , Fertibol (calcium en fosfor ) zijn ruim voorzien in het kweekschema.

Dit systeem werkt uitstekend tot en met de 3de ronde.

Voor een 4de en 5de ronde  moet men de kweekproducten uit het schema in elk geval tot enkele weken na het spenen doorgeven, zowel aan de ouders als aan de jongen.

Kan men nog iets bijkomend ondernemen?

EIWIT en VET hebben de ouders rijkelijk aan hun jongen afgevoerd via de kropmelk en moeten snel opgevuld worden. Bovendien moeten we van deze belangrijke bestanddelen nu meer verstrekken mede omdat hun opname vermindert door een afgenomen hormoonwerking van af de 4de ronde.

Als eiwitaanvulling bevelen we Enercom aan, het bevat meer dan 90% goed opneembaar eiwit. De vetstof aanvulling gebeurt bij voorkeur met Load Pul ( 80% vet en 15% calcium).

Men mag bij deze bij zware kweekprogramma’s van de 4de en de 5de ronde, zeker dagelijks 1 soeplepel per kilo geven aan de ouders én aan ook aan de jongen. Men moet deze aanvulling verder zetten tot enkele weken na het spenen.

Paul Huls gaf me de tip om het de liefhebber gemakkelijk te maken en hiervoor een “all in”, product te ontwikkelen. De researchafdeling van Comed is aan de slag gegaan en hoopt spoedig zulk een totaal preparaat, dat Procalip zal noemen, met een hoog gehalte aan goede eiwitten en vetten te kunnen voorstellen, speciaal om de ver doorgedreven kweekprogramma’s efficiënt te ondersteunen.

Geïnteresseerde liefhebbers die aan de testen willen deelnemen mogen zich aanmelden (customerservice@comed.be).

We houden u alleszins op de hoogte.

Jean-Louis Jorissen – Comed

afbeelding3


 

RECUPERATIE
water is de belangrijkste aanvulling!

unnamed

Onze duif verbruikt tijdens een wedvlucht, vaak in de zomerhitte, een aanzienlijke hoeveelheid van haar waterreserves.Zij kan tijdens de vlucht haar waterhuishouding en haar nierfunctie zeer efficient beheren in extreme omstandigheden. maximaal 8% van het gezuiverde bloed wordt urine.
De recuperatie is daarom eerst en vooral toegespitst op het zo snel mogelijk heraanvullen van die waterreserves bij thuiskomst om zo het verlies aan vocht snel en adequaat aan te vullen.

Hydracom Iso bevat electrolyten die via osmose voor een gelijkmatige verdeling en opslag van het water in het lichaam van de duif zorgen ( isotonie ). Tijdens inspanning zorgen electrolyten ervoor dat water én de in water opgeloste voedingsstoffen naar de actieve spieren getransporteerd worden, en dat de spieren de afvalstoffen opgelost in water afgeven. Dit proces noemt men osmose.

Een tekort aan bepaalde electrolyten kan leiden tot spierkrampen. Door osmose worden dus water, voedingsstoffen en afvalstoffen uitgewisseld. Wanneer tijdens inspanning onvoldoende elektrolyten en vocht worden aangevuld, kan dit spierkrampen en uitputting veroorzaken. Ook zal het prestatievermogen zelfs bij een klein verlies aan vocht afnemen. Wanneer een jonge duif door bijvoorbeeld platte mest of extreme hitte in 24 uur tijd meer dan 10% van haar lichaamsgewicht aan water verliest, is ze in levensgevaar.

Hydracom Iso kan ook bij verteringsproblemen, die uitdroging kunnen veroorzaken, worden gegeven.


Intussen, aan iedereen die mij leest, het allerbeste gewenst met veel succes op de aankomende Nationale Zware Halve fondvluchten die het einde van het seizoen 2018 zullen afsluiten.

Vanuit Zoutleeuw groet u

THE LOST SON

Zoutleeuw (Belgium)
4 augustus 2018

logo-versele-laga img_2864 logo-comed

bridge-sydney

Total Page Visits: 1166 - Today Page Visits: 1