Stand van zaken

Even mijmeren, luisteren en genieten van begeleidende muziek…

 

Oude- en jaarduiven zijn onderweg naar Argenton. Voordien vlogen ze Chateauroux met wisselend succes. Aan de Nationale vlucht uit Bourges werd niet deelgenomen. De eerste keer weliswaar dat dit gebeurt. Er werd rekening gehouden met de weersomstandigheden. Tegen een krachtige Oostenwind is er in onze regio niets aan te vangen. En dit werd andermaal bevestigd door de Nationale uitslag waarin je binnen de eerste 400 duiven geen enkele duif terugvindt uit onze omgeving.

d77d2a72-ef29-4c41-9abc-81c79d05307c

Het seizoen is al zeer zwaar geweest.
Verliezen her en der, want zowel bij de jaar- als bij de oude duiven vielen er slachtoffers op het veld van eer. Op plaatsen waar een te vroege aanvang met de jonge duiven werd opgestart, zijn de verliezen niet te overzien. Deels door de kinderziektes (Stress, Adeno, Coli) waarschijnlijk toch als een gevolg van het verduisteren.

B.H.L. heeft geluk gehad…En geduld werd beloond. Jonge duiven vrezen de constante oostenwind als de pest. We hebben dus gewacht tot de tij keerde om met het jonge volk de weg op te gaan. Misschien , mogelijk een uitstel van executie …maar praktisch al onze jonge duiven zijn nog aanwezig op het appel, na enkele vluchten tot 70 kilometers. Ook vandaag nog brachten we hen weg naar Ligny, nochtans met een windkracht 3-4 waaiend uit het Noord-Westen. Zonder kleerscheuren zijn ze thuisgekomen en ze zijn dus klaar om volgende week de strijd aan te gaan via de maatschappij.

145e6960-96b3-4d55-9b61-0e8d7ae278ae

 

Nu dus tijd en opnieuw gelegenheid om onze Wetenschapper Jean Louis Jorissen hierover aan het woord te laten.

 


 

VITAMINE B1 … onmisbaar voor TOPPRESTATIES

In verhouding met haar lichaamsgewicht heeft onze wedstrijdduif 150 keer meer vitamine B1 nodig als een mens!

De COMED PREMIUM producten Appetose, Cometose, Tempo 60, Winmix en Roni, aangevuld met Stopmite en Levicom uit het CLASSIC GAMMA, houden hiermee rekening.

Thiamine of vitamine B1 speelt een uiterst belangrijke rol in de vrijstelling van energie uit suikers en vetten en is daarom cruciaal voor de vliegprestaties.
Het is de meest onderschatte vitamine bij de sportduif.
Een tekort aan vit B1 uit zich in gebrek aan eetlust, met spierzwakte en conditieverlies als gevolg. Onze duiven behoren tot de meest gevoelige diersoort voor tekort aan vit B1. In ernstige gevallen krijgen ze ook spierpijn, wat dan weer kan leiden tot scheefvliegen.

Onze duiven hebben dus relatief veel vitamine B1 nodig :
5 mg per kilo voer voor een jonge duif, maar de behoefte loopt op tot het vijfvoud (25 mg per kilo voer) voor een wedstrijdduif! Aldus heeft een duif +/-1 mg per dag nodig. Dat is evenveel als een mens terwijl haar lichaamsgewicht 150 keer lager is!

Om die reden heeft onze duif twee manieren ontwikkeld om aan deze broodnodige vitamine B1 te geraken.
Naast enerzijds de aanvoer via de granen is ze anderzijds ook in staat om in de darm vitamine B1 met de hulp van bacteriën zelf aan te maken.
Hier kan natuurlijk van alles mislopen, temeer daar de duif maar een relatief korte darm heeft.

Hieronder vermelden we de voornaamste oorzaken van te kort aan vit B1 bij onze duiven en daarmee de grootste oorzaken van conditieverlies tijdens het vliegseizoen:

  • Door vermeerderde productie van minderwaardig darmslijm (wat vaak het gevolg is van krachtvoer) kan de opname van vitamine B1 ontoereikend zijn.
  • Ook darmparasieten kunnen dit opnameproces verhinderen.
  • Kuren met antibiotica doden de bacteriën die instaan voor de eigen productie van vitamine B1.

Om aan het gebrek aan eetlust ten gevolge van vit B1 tekort te verhelpen heeft Comed Appetose, een eetlustbevorderaar, op de markt gebracht.

Appetose zorgt voor een betere eetlust.

  • Tijdens de kweek vooral na het spenen wanneer de jonge duiven hun eigen immuunsysteem moeten uitbouwen. In deze delicate periode is een goede eetlust van het allergrootste belang.
  • Tijdens de wedvluchten kan een duif in topvorm soms minder eten. Er zorg voor dragen dat zulke duiven toch goed blijven eten kan de conditie naar een nog hoger niveau brengen.

Gebruik:

1 soeplepel per kilo voer om de eetlust te bevorderen. Mag dagelijks gegeven worden.Biergist is een van de rijkste natuurlijke bronnen aan deze belangrijke vitamine B1.
Levicom veredelde biergist van Comed is daarom onmisbaar op elk hok.
Andere goede aanvullende bronnen zijn o.a. Winmix en Tempo 60 , verder zorgen Stopmite, Cometose, Roni voor een goede kwaliteit van het darmslijm en zodoende een gewaarborgde opname.

comed-appetose


 

De liefhebber: een deel van het probleem of deel van de oplossing…

Wij hebben onbewust een intense relatie met onze duiven. Zij hebben naast hun fysieke conditie ook een karakter, al of niet dominant.

Dominante duiven zijn niet per se betere vliegers dan onderdanige. Ze hebben wel hun persoonlijkheid, hun nieuwsgierigheid en vooral hun enorme drang naar territorium.

Hun territorium- al is het maar een plankje- betekent alles voor hen en ze zullen er hard voor knokken.

Vandaar ook de term “pikorde”, of de uitgevochten overeenkomst tussen de duiven binnen een hok, waarin finaal elkeen zijn plaats aanvaardt.

Daar wordt finaal genoten in saamhorigheid, met zekerheid van voeding, van een veilige slaapplaats, maar vooral ook de levenspartner en de liefde, leidende tot het nageslacht…

Wanneer de liefhebber het hok betreedt, moet hij zich realiseren dat zijn duiven dat als hùn hok beschouwen en zij tonen hem door hun blik en gehele houding waarmee zij contact zoeken, dat hij hún territorium is binnengekomen.

Door hen op zo regelmatig mogelijke tijden van voeder en drank te voorzien en eventueel de partner te geven, wordt een positieve band opgebouwd.

Maar de hunker naar en de zelfzekerheid over haar territorium die elke duif aan de liefhebber laat blijken, verleent hem een belangrijke aanwijzing over de conditie.

Bij de dagelijkse ontmoetingen spreekt zijn duif hem als het ware met haar ogen aan en neemt hem goed in beeld.

Wanneer deze zeer subtiele communicatie fijn gespeeld wordt, kan tussen de liefhebber en zijn duif een intense band ontstaan. De liefhebber kan hierdoor dus aanvoelen hoe het met haar gesteld is. De eerste tekenen van verzwakking van een bepaalde duif, komen vaak overeen met het minder zelfzeker en alert zijn, wanneer de liefhebber het hok betreedt. Deze vroege signalen mag hij in geen geval missen.

Observatie is alles!

Laat ons echter eerlijk wezen : om prijzen te maken moeten de duiven natuurlijk van goede afkomst zijn, het hok moet goed zijn, ook het voeder etc… en uiteraard een aantal bijzondere verzorgingsproducten zoals die van COMED. Het inzetten van deze producten is een kunst op zich en vergt enige ervaring.

De dagelijks te geven standaardcombinatie van de COMED METHODE Curol Winmix Roni maakt het voor een stuk makkelijker. Met deze drie basisproducten zien we meestal na een week het hele potentieel van onze duiven. Ook Stopmite en Clean Oral werden aan dit dagelijkse schema toegevoegd. Willem De Bruyn vertelde me dat hij bijzonder tevreden is van Stopmite omwille van de uitstekende werking op de mest en de luchtwegen vooral bij jonge duiven. Hij vertelde me dat hij het nu gedurende twee dagen voor de inkorving toedient. Ik heb hem laten weten dat het dagelijks mag.

afbeelding3

Anderzijds kunnen onze duiven aan de deugdzame werking van COMED – producten niet gewennen omdat de gekozen plantaardige bestanddelen zeer complex van samenstelling zijn en over een periode van miljoenen jaren door de natuur samengesteld.

Heel anders dan chemische stoffen die meestal maar uit een of enkele molecule bestaan waarna een tijdje gewenning zeg maar slijtage bij kan optreden.

De dosis is geen exacte wetenschap: soms eet ik ’s morgens twee en soms drie boterhammen…
Met andere woorden, het is aan de liefhebber om na te gaan hoe hij al de troeven die COMED hem ter hand stelt best uitspeelt.
Hij moet daarom dus permanent observeren en oordelen.
De basisproducten moeten elke dag gegeven worden, zij eventueel in wat lagere dosis.

Zodoende is de liefhebber steeds een deel van de oplossing. In het geval hij dit inzicht niet heeft is hij een deel van het probleem.

Veel succes !

 


 

THE LOST SON

Zoutleeuw (Belgium)
23 juni 2018

logo-versele-laga img_2864 logo-comed

bridge-sydney

Total Page Visits: 1000 - Today Page Visits: 5