Een maand lijkt lang, maar dat is het in feite niet. Dagen volgen elkaar op en de langste dag en de korstte nacht liggen al een paar weken achter ons.
De slechte –en onregelmatige weersomstandigheden van de maand juni hebben zowat overal kwaad bloed gezet. Onverantwoorde -, uitgestelde – en te late lossingen zorgden ervoor dat heel wat duiven het noorden kwijt raakten. Heel wat kampioen – en kampioen duiven in wording stuurden geregeld hun kat. De thuishaven veilig bereiken, bleek zowaar een moeilijke opdracht. Veel duiven bleven weg of sneuvelden op het slagveld van eer.
Ook B.H.L. 2d Generation kreeg klappen en deelde in het verlies meer dan dat het ons lief was. Het is tegenwoordig een hele klus geworden voor een loftmanager om de duiven telkens terug op de rails te krijgen.
Met lede ogen stellen we vast dat het spelen van oude – zowel als jaarduiven, met honingraten als enig territorium, een mislukking werd. We ondervonden dat het systeem faalt om oude en jaarlingen te blijven spelen gelijk jonge duiven, op de schuifdeur dus. Dat deden we deels door gemakzucht maar ook om te ervaren hoe ouder wordende duiven zich zouden gedragen en reageren. Het resultaat van dit experiment kennen we intussen wel. Bij de duivers werd de geslachtsdrift enorm gestimuleerd met gevechten in regel tot gevolg. Volgens ons is dit te wijten aan het voortdurende wijzigende territorium en de staat van vrijgezel waarin de ontbering een grote rol speelt. De duivinnen daarentegen hebben voortdurende lesbische neigingen, wat dan weer het aanhoudend leggen van eieren als uitkomst geeft. Zelfs het opsluiten in kleine ruimten van ’s morgens 8 – tot 16 u. in de namiddag bracht hierin geen verandering. Ook het wekelijks spelen had geen invloed of wijziging tot gevolg.
Na de Nationale vlucht vanuit Montluçon hebben we de honingraten weggenomen en de nest(broed) bakken weer geopend, de duiven laten paren met de bedoeling ze op nest te laten komen. De reactie op deze wijziging gaan we waarschijnlijk zien binnen een paar dagen want ze zijn intussen op weg naar Argenton Nationaal. Wait and see…
Wetenschap – Advies – Inzicht – Vertrouwen :
Samenspraak – Dialoog met een Wetenschapper, maar wat voor één?
Onlangs hebben we de eer en het genoegen gehad om een meer dan twee uur durend gesprek te hebben met een gewaardeerde, competente en ervaren Wetenschapper, de enige echte in de Duivensport, (bij wie iedereen ook terecht kan met zijn vragen), gekend om zijn visie en opvattingen over het houden en spelen met duiven zonder toediening van Antibiotica. Zijn naam :
Industrie-Apotheker/Pionier Jean Louis Jorissen uit Hoeselt, stichter van de Firma Comed, gekend in gans de wereld als fabrikant van dierengeneesmiddelen en waardevolle Voedingssupplementen met betrouwbare formules voor duiven.
We kennen de man sinds jaren, hebben ook geruime tijd samen met hem op dezelfde golflengte gezeten. Maar uiteindelijk liepen onze wegen uit elkaar omdat ik mij niet langer kon veroorloven om mijn trouwe lezers voor te houden en/of wijs te maken dat al onze behaalde successen werden behaald zonder het gebruik van Antibiotica.
Soms, en ook vandaag nog blijf ik erbij dat succes in de Duivensport afhangt van een degelijke, geplande Medische Begeleiding. Duiven die week in week uit, aan één stuk, aan vluchten moeten deelnemen, meestal, vooral dit jaar 2016, in erbarmelijk slechte weersomstandigheden, verdienen hulp en zorg. Want na slechts vier nachten op het hok vertoefd te hebben, wacht hen al weer een andere vlucht. Zware halve Fond vluchten worden immers steeds op Donderdag avond in gemand. Hoe kan men wat helpen? Bijstand onder de vorm van warmte toevoer, zonder echter hierin te overdrijven. Een 18° graden Celsius en een vochtigheidsgraad van om en bij de 60° scheppen een aangenaam klimaat en creëert een behaaglijk milieu waarin de van de reis teruggekeerde duiven vlugger gaan recupereren.
Daar naast zorgen licht verteerbare –dierlijke eiwitten, toegevoegd aan een niet te zware sportmengeling, zonder peulvruchten, voor een aangenaam gevoel van welzijn op het hok, zonder dat het verteringsstelsel al te fel wordt belast. Het gebruik hierbij van de aromatische kuurolie (CUROL) van Comed, als bindmiddel (kleefmiddel), vergemakkelijkt de aanhechting van allerlei toegevoegde voedingssupplementen.
We beamen echt wel de zienswijze van onze gewaardeerde gesprekspartner en kunnen hem hierin volgen wanneer de duiven slechts om de 2 weken moeten deelnemen aan de wedvluchten . Eens dat de duiven tiptop in orde zijn, van bij de start van een nieuw seizoen, is het mogelijk deze gezondheidstoestand te onderhouden door toevoeging van de gepaste voedingssupplementen onder de vorm van: Lecithine, vetten, koolhydraten en Proteïnen , die de resistentie gaan verhogen en als echte bouwstenen gaan fungeren. Dit alles samen met een oordeelkundige training, wetende dat vetten immers veel zuurstof vragen en kunstmatig licht en/of zonlicht, om te kunnen worden omgezet in energie.
Argenton kreeg intussen zijn beloop. Met voor ons een slecht resultaat. De duiven kregen een week rust. Voor La Souterraine werd gepast. Verkeerd natuurlijk, want zeker de duivinnen mogen niet uit hun wekelijks ritme worden gehaald. Wekelijks deelnemen aan vluchten is een must voor hen.
Maar de maandag voor de inkorving van Argenton werd er een luizenplaag vastgesteld. Onbegrijpelijk dat we dat niet eerder hebben opgemerkt. Onmiddellijk behandeld met Endo-Ecto , maar wat bleek nu? Ze hadden hier toch wel wat last van vooral door de tijdelijke jeuk die deze druppels veroorzaken (weglopen,afsterven van de luizen). Allemaal vaststellingen en vijgen na Pasen. Eigen schuld, dikke bult. Maar we gaan door, wetende dat na regen altijd zonneschijn op komst is. En ook wetende dat: “Overwinningen steeds behaald worden door hen die juist wat langer hebben volgehouden”.
De fysieke toestand van de duiven lijkt normaal. Ze voelen niet te licht, ook niet te zwaar aan. Alleen die optimale en onontbeerlijke forme ontbreekt op het appel. De tij moet nu wel gaan keren…dus gaan we door ondanks alle tegenslagen en zonder tot nu toe wel echt de goede wind in de zeilen gehad te hebben.
Nieuwigheden :
Muggenplaag : Toevallig kregen we via een Advertentie blad een toestel in ogenschouw dat insecten, vliegen, muggen en klein ongedierte verdelgt en vernietigt. Omdat dergelijke toestellen ons bekend voorkwamen van in de tijd dat we nog in Taiwan verbleven, werd er vrij vlug tot een aankoop overgegaan. Zie afbeeldingen.
Het resultaat nu : dit toestel werkt en functioneert werkelijk als voorgeschreven in de aankondiging. Omdat we in onze duivenhokken last kregen (dit jaar uitzonderlijk meer dan de voorgaande jaren) van een teveel aan muggen werd het apparaat uitgetest.
Resultaat : het werkt echt en doodt al wat met de lampen in aanraking komt, dat klopt dus allemaal. Maar het nadeel op het duivenhok is dat het de muggen van buiten uit aantrekt en naar binnen lokt, wat ons uiteindelijk nog meer muggen bezorgde dan zonder dit apparaat. Gevolg : niet geschikt voor het Duivenhok.
En dan…voor u gelezen :
De Duitsers zijn er slecht aan toe. Er werd een nieuwe wet gestemd :” NEE is NEE”. De Duitse mannen moeten nu voortaan dus wel op hun tellen gaan letten. Want vrouwen die NEE zeggen op een verzoek, kunnen niet langer worden bejegend of lastig gevallen, zonder dat men hierbij een strafbaar feit begaat.
Dat is het dan weer voor nu. Bij leven en welzijn komen we bij u terug tegen half oogst (15 Augustus). Aan allen die mij lezen nog het allerbeste toegewenst.
Vanuit Zoutleeuw groet ik u,
Uw Dienaar
The Lost Son
13/07/2016