Een gans leven tussen duiven en vrouwen

Blue Heaven Loft: 2nd Generation” / Links en rechts : de melkers / Midden : The Lost Son (Adviser)

Blue Heaven Loft: 2nd generation / Links & rechts: de melkers / Midden: The Lost Son (Adviser)

 

Dank voor de vele positieve reacties op mijn laatste bijdrage in Blue Heaven Loft, 2de Episode.

Alhoewel het niet evident is om opgedane ervaringen met anderen te delen is het voor mij toch steeds een waar genoegen om die drang van geheimzinnigheid te doorbreken, niettegenstaande een soort ongenoegen uit de hoek van mijn naaste omgeving. We zijn nu seffens half November, de weersomstandigheden uiterlijk zacht en dus tijd om de voorbereiding van de winterkweek aan te vangen. Wie zijn duiven gescheiden heeft onmiddellijk na het einde van het vliegseizoen, gaat nu nog wel een paar duiven hebben die hun laatste twee grote slagpennen nog niet verwisseld hebben. Bij ons is het echter nooit de bedoeling geweest om met de vliegduiven aan winterkweek te gaan doen. Maar onze zogezegde kwekers leven al sedert juni gescheiden van elkaar. Bij hen is de rui achter de rug en zij zijn dus wel klaar om aan winterkweek te gaan doen. Maar opgepast, wie aan winterkweek wil gaan doen, moet weten waar hij naar toe wil. Welk systeem gaat hij aanwenden? Belichten, verduisteren of alles helemaal op zijn verloop laten? Verduisteren lijkt de meest voor de hand liggende optie. Duiven werpen dan wel snel de kleine veertjes, maar de grote slagpennen blijven stevig vastzitten. Bij belichting gebeurt nagenoeg het omgekeerde. De pennen gaan er een voor een uit, maar het is niet zo dat deze duiven ook logischerwijze al hun grote slagpennen gaan verwisselen voor de aanvang van het vliegseizoen met jonge duiven. En dit is nochtans de bedoeling. In 2015 hebben we dit grondig willen uittesten met de vaststelling dat, ook bij een belichting van 24 op 24 u., dus dag en nacht constant de lichten aan, we er niet in geslaagd zijn , om de winterjongen,bij de jaarwisseling geringd, volledig door de rui heen te helpen. De meeste duiven bleven op 2 of 3 pennen staan bij de aanvang van het vliegseizoen begin juni. En dat was toch een ontgoocheling. In Blue Heaven Loft kregen we twee groepen duiven geplaatst van verschillende hokken. Deze duiven zijn we gaan belichten vanaf de dag dat ze bij ons toekwamen. Dat was dus in de loop van januari 2015. Ons opzet om in 2015 met volledig uitgeruide duiven te kunnen van start gaan, is dus mislukt.

1Bovendien waren de verliezen onder deze duiven uitzonderlijk groot. En dit was niet het gevolg van een slechte of minder goede gezondheidstoestand. Deze duiven werden herhaaldelijk onderzocht en getest zowel op Parasitaire (Coccidiose, Trichomoniase, Wormen) als op Chronische infecties (Luchtwegen) en dat door een erkende en bevoegde Dierenarts. Een ding spijt ons echter : we hebben deze duiven niet kunnen belichten van bij hun geboorte of zelf nog wat vroeger, dus voor het uitpikken van de eieren. Dat is iets waar we nu nog aan twijfelen. Maar het voordeel van de twijfel gaat en kan ons echter niet overtuigen tot een volledige herhaling van dit experiment. Intussen ben ik wel te  weten gekomen dat  er in het buitenland ingrepen gebeuren waardoor het wel mogelijk zou zijn om met winterjongen, volledig door de rui heen, aan de start te komen begin van het vliegseizoen.

We zijn momenteel op doorreis in Azië. Het is mijn bedoeling om toch nog wat meer te weet te komen over deze ingrepen. Ook al blijven we vooralsnog sceptisch hiertegenover. Ongeloof hierin? Wait and see…

taiwan-blue-skyDe hemel hier in Taiwan ( mijn tweede Vaderland) kleurt momenteel kristal herder blauw. En de temperatuur stijgt geregeld boven de 30 graden Celsius. Zwoel en drukkend heet als je me dat vraagt. Sedert mijn terugkeer naar België (2002) is hier heel veel veranderd, dat kan je gewoon vaststellen. De bevolking is nog gegroeid en kolossale buildings zijn er als paddestoelen uit de grond gerezen. Vertrouwde plaatsen die ik vroeger geregeld en herhaaldelijk bezocht, zijn verdwenen. Taiwan leeft en moderniseert nog als nooit voorheen. Vooruitgang, progressie noemt men dat.

Het spel met de jonge duiven (men vliegt hier enkel met piepers) is wat gewijzigd intussen en het vliegen over zee (lossingen van op het schip) hebben nu de bovenhand gehaald op de traditionele lossing van op het land. Dit vooral omdat heel wat duiven, bij het vliegen langs de ravijnen tussen de bergen, door netten worden opgevangen. Nu echter, en dat weten we uit goed ingelichte bron, zijn er ook problemen bij de lossingen over zee.  De terugkeer naar het vaste land is loodzwaar, laagvliegend juist boven de opzwalpende golven, vraagt enorme inspanningen, en een groot deel van de terugkerende duiven halen het niet en strijken neer , met honderden tegelijk , op een of ander vrachtschip dat de oversteek maakt. Zij zijn een gemakkelijke prooi, laten zich gewillig vangen, want ze zijn uitgeput door het lange rondvliegen zonder effectief het vaste land onder ogen te krijgen. Aan boord gaan is dus hun enige toevlucht . Maar meteen staat het dan ook vast dat dit het einde betekent van hun reis naar huis terug.  Deze duiven worden nadien, bij het aan land gaan, voor een appel en een ei verkocht als soepduiven. Ja… de een die zaait, de andere die maait… Het is hier nooit anders geweest.

Verkies je om aan vroege winterkweek te gaan doen? Met welke duiven ga je dat doen? Welke komen hiervoor in aanmerking? Selecteer eerst de duivers en laat hen hun territorium kiezen. De wijfjes, veruit de belangrijkste in gans het kweekproces,  zij wennen heel snel eens dat ze goed aangepaard zijn. Dat mag normaal geen problemen geven. Opgepast toch voor duivinnen, die voorheen reeds een nestbak op het hok hebben gehad en die je nu, noodgewongen, een ander territorium gaat toewijzen. Zij durven het nog wel eens aan om naar hun vroegere woonplaats terug te keren met een vechtpartij tot gevolg. Bij ons stelt zich dat probleem echter niet , we hebben 17 kweekboxen en hierdoor zijn vechtpartijen en vreemd gaan niet aan de orde. Even toch een vergelijk met overspelige vrouwen : zij hebben weinig schuldgevoel. Statistieken hebben onlangs uitgewezen dat vrouwen weinig last hebben van schuldgevoelens als ze hun partner bedriegen. Dat blijkt uit een onderzoek van de overspel site Victoria Milan bij 4.650 van haar leden, mannelijke en vrouwelijke. 55  per cent van de vrouwen voelt zich niet schuldig bij ontrouw, terwijl 77 per cent van de mannen dat wel doet.  37 per cent van de vrouwen oordeelt simpelweg niks verkeerd te hebben gedaan, terwijl 51 per cent van de mannen dat wel vindt, zelfs als ze  er plezier aan beleven. Dat komt niet van mij…maar ik wist dit al langer…

Om de winterkweek goed te laten verlopen, is het aangewezen om vanaf half November het licht aan te steken. Dit van 6 u.  ‘s morgens tot 10 u. En vanaf 17 u. tot 22 u. Licht stimuleert de hormonen werking, zowel bij de duivers als bij de duivinnen. Ook hier hebben we een vergelijk gevonden.

<Testosteron maakt mannen eerlijker. Testosteron, het mannelijke hormoon dat vaak in verband wordt gebracht met agressie en verhoogd libido, maakt mannen ook eerlijker. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan de universiteit van Bonn in Duitsland. Ze experimenteerden met twee groepen mannen : een groep die extra testosteron kreeg toegediend en een andere die een placebo kreeg. De groep met de extra testosteron antwoordde eerlijker op vragen dan de andere groep. Dat vrouwen makkelijker liegen, is wel kort door de bocht. Maar toch : de behoefte om al dan niet de waarheid te vertellen blijkt een hormonenzaak te zijn.>

Ook is het goed om langzaam van de rui- of wintermengeling over te schakelen naar een kweekmengeling waardoor het stimuleren van de geslachtsdrift wordt opgedreven. Wie daarbij ook nog wat Tarwe kiemolie gebruikt om de granen te bevochtigen en ze nadien terug droog te maken met wat Biergist in poedervorm, zal opmerken dat de duiven er spoedig klaar voor zijn om aan deze, toch wel onnatuurlijke winterkweek te beginnen. Wie zijn kweekduiven, alvorens ze aan te paren, nog laat enten tegen Paramixo, zal opmerken nadien, dat jonge duiven, hieruit geboren, een hogere immuniteit vertonen. Een behandeling tegen Trichomoniase kan je best nog doen eens dat alle kwekers vast aan het broeden zijn. Het voorkomt tenminste dat de ouders deze ziekte aan hun telgen doorgeven.

Ik weet het, winterkweek moet men plannen, het heeft immers geen zin om te rennen, men moet eenvoudig hiermee op tijd beginnen. Zoals het ook duidelijk is dat men vroeg moet opstaan om de hele dag niet te moeten draven. Alvast veel succes toegewenst.

Vanuit het zonnige Taipei groet u…

The Lost Son

10 november 2015


 

logo-versele-laga

Total Page Visits: 771 - Today Page Visits: 1