OBSERVER in THE FAR EAST
Voor we er aan beginnen toch nog even luisteren, mijmeren en genieten van de Song: CALIMEROS TRAUMMELODIE (Rosenelf)
email: observer@vanlint.be
“ HOE MEER TEGENSLAGEN,
HOE GROTER HET INCASSERINGSVERMOGEN ”
Jessica Zwartjes
Taipei, Taiwan
De voorbije week en wel precies van 31 januari tot 5 februari 2023, hadden we in Taipei de jaarlijkse “International Book Exhibition”.Natuurlijk dat we ook een kijkje zijn gaan nemen. Het Taipei “World Trade Center” is een plaats waar jaarlijks honderd duizenden bezoekers over de vloer komen. We waren echt benieuwd hoe en met wat ons land BELGIE, qua Literatuur voor de dag zou komen? Onze zoektocht verliep moeilijk, hadden zelf een opzichter nodig om ons naar de Belgische Stand te begeleiden. Groot was echter onze verbazing toen we ,ter plekke, bij onze eerste oogopslag al merkten dat de Belgische Stand helemaal was ondergedoken achter de Grootmachten als Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, Thailand. En het leek er werkelijk op alsof België al gesplitst is? Want op het uithangbord dat verwees naar ons land stond in grote letters : “LA WALLONIE” . Geen enkel spoor te bemerken van de Vlaamse Vertegenwoordiging! Echt een geluk nog dat er naast de Booth van de Waalse Vertegenwoordiging een Belgische Uitgeverij een mooie stand toegewezen kreeg : nl. De Uitgeverij “CLAVIS” uit Hasselt. We hebben met hen ook een gesprek gehad waar uit bleek dat zij voor eigen rekening hadden geboekt, alle kosten ter hunnen laste. Dus geen Subsidies waar de Waalse Afdeling blijkbaar wel gebruik heeft van kunnen maken?
Dus deze keer geen :”Vlaanderen Boven” zoals we dat graag hadden gezien en gehoord. “De Vlaamse Literatuur” blijkbaar niet goed genoeg meer om hun werk aan het Taiwanese Publiek en de Wereld voor te stellen en aan te bieden.
(Toelichting in bijgevoegde beelden)
En wat Covid-19 betreft in Taiwan?
Ik heb jullie verteld dat er een versoepeling aangekondigd was in de verplichting om een Neus/Mondmasker te dragen. Maar dat meer dan 90% van de Bevolking er nog steeds aan houdt om Buitenhuis een Masker te dragen, zelfs al is dit niet meer nodig.
Onlangs nu werd er ook beslist om de verplichting voor het dragen van een Masker ook binnenhuis, in Restaurants en Publieke plaatsen op te heffen vanaf 10 februari 2023. Maar hier werd opnieuw van afgezien zodat de aangekondigde versoepeling niet doorgaat en verdaagd wordt naar begin Mei 2023. Dit omdat er toch nog een wisselende stijging blijft in de besmetting met het Covid-19 Virus en zijn varianten.
En nu terug naar de Duivensport :
Vogelpest in Europa: zeker geen goed teken met het oog gericht op de Ophok plicht als gevolg hiervan. Het Voedselagentschap en de Bevoegde Instanties doen er alles aan om hier een degelijke oplossing voor te vinden, vooral door hierover niet zo luid van den toren te gaan blazen en Wereldwijde Berichtgeving te verspreiden.
Vorige keer hebben we u beloofd wat dieper in te gaan op de enorme verliezen van duiven bij de Taiwanese Duivenvluchten van over zee.
De pas gespeende jonge duiven hier dienen onmiddellijk kennis te maken met de omgeving. Niet zonder risico’s, maar het moet omdat er plaatsen zijn waar met de vluchten van start wordt gegaan als de jonge duiven nog maar pas 105 dagen oud zijn. Dat is meestal in Midden- en Zuid Taiwan. Dergelijke jonge duiven moeten speciaal voorbereid worden en verdienen dus de volle aandacht. Op zeer jeugdige leeftijd worden ze het luchtruim in gejaagd wat niet alleen energie kost maar vooral aanleiding geeft tot Stress. Deze jonge duiven hebben en krijgen dus niet eens de kans om door te groeien naar het normale niveau als jaarling en/of oude duif. Logisch toch, en dat hebben ze hier allang door, en zijn ze reeds geruime tijd te weet gekomen, dat de te spelen jonge duiven best voortkomen uit jarige- of tweejarige ouders. Deze piepers zijn dus vlugger rijp en hun vroege geslachtsdrift leidt dus tot veel speelmogelijkheden.
Het is dan van groot belang om deze jonge duiven dus ook alles aan te bieden. Dat hun vroeg rijp worden kan bespoedigen. Inspelen op de behoefte dus. Zoals je weet zijn hiervoor drie bronnen van energie waarvan ze gebruik moeten en kunnen maken, namelijk : Vetstoffen, Eiwitten, Koolhydraten(suikers dus); Nu is het zo dat de mengelingen voor jonge duiven hier wel heel wat granen bevatten met een hoog vetgehalte. Maar onvoldoende om de te spelen jonge duiven te voorzien van de nodige brandstof. Persoonlijk heb ik hier kunnen zien dat er te weinig vetten worden aangeboden. Het gebruik van olie op de granen is voor veel liefhebbers hier een smerig gedoe. En nochtans hebben de jonge dieren deze vetten nodig om ze door zuurstof, licht, en vooral zonneschijn om te zetten in gebruikbare energie.
De koolhydraten, suikers dus, die worden opgeslagen, kunnen slechts voor een korte duur aangewend worden. Het bijgeven van smakelijke maïskorrels helpt gevoelig bij het opslaan van deze reserves.
Eiwitten (Proteïne), ondanks het feit dat duiven, die heel diep zijn moeten gaan bij de terugkeer naar huis,eerst op zoek gaan naar bonen en erwten die rijk zijn aan proteïnen (eiwitten),moet men toch opletten omdat de afbraak ervan slechts mogelijk is bij hoge noodwendigheid. En een te veel aan eiwitten kan dan leiden tot een slecht functioneren van de ingewanden met ook braken tot gevolg.
Besluit :
- het lossen van de duiven in alle Weersomstandigheden, weer of geen weer, met uitzondering als er een Tyfoon aanwezig is.
- het niet oordeelkundig toedienen van bovenvernoemde energie bronnen.
- de aan huis verplichte dagelijkse geforceerde training.
- het drinken van het zoute zeewater onderweg bij de terugkeer naar huis.
- het ontbreken van onvoldoende kracht, dit alles zorgt voor een gestoord oriëntatie vermogen en is voor een groot deel ook de mogelijke oorzaak ervan dat zo weinig duiven op de eindvlucht nog tijdig thuis geraken.
Tot zover dus onze zienswijze…
En dan nu weer tijd om onze Wetenschapper Jean Louis Jorissen, Industrieel Apotheker en eigenaar van de Firma COMED, zijn zeg te laten doen.
Jean-Louis Jorissen Industrie-apotheker
Het warme bed
De Amerikaanse president Ronald Reagan zei ooit:
“Een van de mooiste momenten die een mens kan beleven is thuiskomen, wetende dat achter de deur iemand wacht die erg blij is om je te zien”.Tijdens een filmopname bij Willem sprak ik met zijn verzorger Wybren Vreeling.
Zijn getuigenis over de discipline, zeg maar de ongeziene hevigheid en vastberadenheid waarmee de duiven thuiskwamen, is me bijgebleven.
Ze wilden steevast vooral en voor allen “thuis” zijn.
Naast het fysieke vermogen, moet er ook de hunker zijn.
“Homing Pigeon” betekent letterlijk “naar-huis-vlieg-duif”
Er is onmiskenbaar een affectieve band tussen mens en dier in het algemeen en tussen mens en duif in het bijzonder.
De drang naar dat schapje, dat bakje in dat vertrouwd hok, onder dat vertrouwde dak, van dat heilige “territorium” waar het in de biologische wereld om draait.Er heeft hierover een studie plaatsgevonden: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7758459/
In deze complexe analyse bleek dat het nabijheidzoekende gedrag van de duif naar de liefhebber een van de sterkste factoren was.
Toekomstige studies om meer inzicht te krijgen moeten meer aandacht besteden aan de gedragsobservatie van uit het perspectief van de de duif.Over zijn zoektocht naar de beste aanpak concludeert Willem dat de eerste ontmoeting met Comed (*) aanvoelde als een warm bed.
Duidelijker en eerlijker kan je het niet formuleren.Hoe behaaglijk is het als de combinatie van de wetenschappelijke analyse en het intermenselijke vertrouwen leidt tot succes….?
Bekijk en beluister zijn meeslepend verhaal
(* intussen 15 jaar geleden samen met Michel Vanlint)…Welkom hier in Reewijk, waar ik al sinds 1983 de duivensport op een erg hoog niveau beoefen. In mijn jeugd – ik kom uit Gouda en ben een binnenstadskind – was duiven hebben echt een jongensding. Ik voelde toen al dat ik meer met duiven kon dan mijn vrienden. In twee jaar was ik kampioen in de regio en in drie jaar kampioen in de provincie. Ik was wel enorm gedreven. Ik was erg bezeten om aan iedereen te tonen hoe goed ik was. Ik deed alles op het maniakale af. Ik had wel een jong gezin, maar het lukte me toch. Om half 6 ’s ochtends opstaan en de jongen naar de training brengen. Snel naar huis, de duiven doen, de jongen weer ophalen van de training. En dan naar mijn werk. Ik werkte veertig jaar als tandarts en ik heb voor de duiven nog nooit één dag verzuimd. Het zorgde er wel voor dat ik de goede liefhebbers opzocht, dat doe ik nog steeds. Altijd proberen om beter te worden, nooit tevreden zijn. Als er iets was waardoor ik nóg meer zou kunnen presteren, dan deed ik dat. Dat mondde uit in bijna dagelijks met de duiven gaan rijden. 70 km naar de grens en overdreven medicijngebruik. Ik had door mijn opleiding natuurlijk wel enige medische kennis. De resultaten waren enorm. Maar door dat maniakale dat ik toen had, ben ik vergeten te genieten van alles. Ik kan me heel weinig herinneren van mijn prestaties omdat ik zo fanatiek was. Als er een vlucht voorbij was, was ik alleen maar bezig met de prestatie van het volgende weekend. Op een bepaald moment denk je: ‘Ben ik eigenlijk wel goed bezig?’ Tegenwoordig ga ik ervan uit dat je een duif moet hebben van een werkras. Die moet presteren en vitaal zijn. Zo’n duif moet het aankunnen om in de mand een besmetting op te lopen en dat na een paar dagen onder controle weten te krijgen. Ik ga nu uit van de natuurlijke kwaliteiten en weerstand van de duif. Daarbij ben ik geholpen. Ik richte ook mijn blik op iemand die er verstand van heeft. Zoals Jean-Louis Jorissen van COMED. Sinds de gesprekken bij COMED, vind ik waarnaar ik al jaren naar op zoek was. Toen ik de COMED-producten zag, en vooral na het gesprek met Jean-Louis, kwam ik erachter : dat was het, EIGENLIJK EEN SOORT WARM BED van ‘dat wil ik’. Ik wil niet meer bang zijn of ik wel genoeg doe. Als ik dat medicijn niet geef dan gaat het presteren minder worden. De kwaliteit van de duif staat bij mij helemaal voorop. Niet de medicijnen of veel rijden met de duiven. Doorheen de jaren laat ik steeds meer dingen weg. Maar dat kan alleen maar door die producten die de duiven ondersteunen. Een voorbeeld. Als je jonge duiven speent op vier weken, zien ze er geweldig uit. Rond de zesde week vallen ze altijd terug. Verduisterde jonge duiven, ‘winterjongen’, beginnen te ruien. Dat is voor tien dagen tot twee weken, en dan stopt de rui. Dan maken ze een infectie door. Vaak is dat darmgerelateerd. Wanneer ik het product RONI geef, wordt het darmmilieu zuurder. Dan heb je minder makkelijk foute bacteriën. Sommige mensen denken dat ze dat met azijn kunnen doen. Maar dat neutraliseert in de maag en geraakt niet tot in de darm. Je hebt een product nodig dat door de maag in de darm komt en daar een zuurder milieu veroorzaakt. Als ik nu de jonge duiven speen, dan ent ik ze altijd eerst in met paramixo en rota . Dan geef ik ze twee maanden lang elke dag een ondersteunend product in de vorm van RONI. Die darmwerking is dan altijd rustig en goed. Het ruien van de winter- en verduisterde jongen gebeurt altijd in één ruk. Ze hebben dan al na drie maanden ouderdom het volledige pak oude-duiven-veren. Er zijn ook bijproducten.
STOPMITE geef ik in het seizoen dagen achter elkaar. De duiven hebben dan minder last van parasieten en luizen. Ook de mest wordt goed én het is goed voor de luchtwegen. Je ziet aan de duiven dat ze er goed op reageren. Al die producten zijn ter ondersteuning, het zijn geen medicijnen. Ze zijn ziek en je geeft het, en ze worden beter, nee. Door duiven die ondersteuning te geven, zorg je dat ze het maximale eruit halen. Ik probeer die duivensport zo simpel mogelijk te houden. Elke dag hetzelfde. Een beetje van dit, een beetje van dat…standaardvoer maken. Als je last van luizen hebt, doe eens twee weken alleen maar STOPMITE over het voer. Maak het aan met LISOCUR+
Of met CUROL, daar zit wat meer vet in. Dat gebruik ik liever ter ondersteuning tijdens verdere vluchten waarbij meer vetten nodig zijn. Eigenlijk vind ik duivensport helemaal niet zo ingewikkeld. En tóch is het gecompliceerd. Mensen maken het ingewikkeld. Probeer een goed hok met goede duiven te hebben. En probeer die zo goed te behandelen door altijd hetzelfde te doen. Daar reageren dieren goed op. Niet op elke dag iets verschillend. Als je goede duiven hebt, zorg dan ook voor een goed hok waar ze niet ziek worden. Niet té dicht, zorg voor frisse lucht of voor een mindere bezetting. En zorg voor een goed supplement als basis, om alle tekorten aan te vullen. Dan moeten de vorm en goede prestaties er komen…
…….70 onbevlogen jongen geveild voor 1 miljoen…..duizelingwekkend …..
Het ongezien sportieve succes van Willem is hem gegund in het bijzonder door de transparantie van zijn aanpak en de eenvoud waarmee hij als mens dit over zich heen laat komen.
Dat Comed bij Willem aanvoelde als “het warme bed” beschouwen wij in alle nederigheid als een grote eer …
Op onze website www.comed.be vindt u alle producten en hun samenstelling terug.
Contacteer ons voor gratis advies of een bedrijfsbezoek.
We danken onze Wetenschapper voor zijn aangename en voor iedereen verstaanbare bijdrage.
F.C.I.
De volgende Duiven Olympiade gaat door in Januari 2024 in Maastricht, Nederland. Met de Medewerking van de F.C.I. hebben de organisatoren reeds een Website geopend als volgt :
NPO die de Olympiade in Januari 2024 inricht, heeft een website opgestart : https://www.olympiade2024.nl/en/
We raden u aan om hier geregeld een kijkje te gaan nemen, zo blijf je volledig op de hoogte van heel het gebeuren.
Veel succes.
BEAUTY IS A JOY FOREVER
“THE INTERNATIONAL RACING PIGEONS MAGAZINE ” in Taiwan
五洲賽鴿 – 首頁 關於海峽兩岸及國外全球賽鴿之信息及賽鴿影片的平面報導。
Dat was het dan weer voor vandaag…
We komen bij u terug, bij leven en welzijn, tegen half maart 2023. En aan allen die mij lezen :
Blijf gezond en succesvol in alles wat je doet.
Van uit Taipei/Taiwan groet u
Je dienaar
THE LOST SON
Pigeon Observer in The Far East
February 10 , 2023
China Racing Pigeon Association
www.crpa.cn